Vaikuta verkossa

Miten verkossa vaikutetaan?

Aihe kuulostaa tutulta, mutta luettele aidosti osaavia suomalaisia verkkotoimijoita. Siis kokonaisuutena. Eräs asiakkaani sanoi että heille tuputetaan ideoita, sisältöjä, verkkopalveluita, kampanjoita, sosiaalista mediaa, näkyvyyttä, hakusanamarkkinointia, mobiilimainontaa ja kaikkea muutakin mahdollista. Kukaan ei kerro mitä pitäisi oikeasti tehdä.

Minäpä yritän. Tämä mielipide toistaa useammassakin kirjoituksessa vilahtaneita näkemyksiä, mutta päätin yrittää kiteyttää ne nyt kerran vielä yhteen. Asia on niin vaikea. Ja ajankohtainen. Kiitos ”Kämälle” inspiraatiosta.

Saako numeroida? Päätetään, että numeroidaan vaikkei nämä tärkeysjärjestyksessä olekaan. Aloitetaan periaatteista ja mennään toimenpiteisiin.

1. Surffaus on kuollut.

Kukaan ei etsi yrityksiä tai niiden palveluita verkossa, tai hyvin harvoin. Hakukoneet, yhteisöt ja sisällöt korvaavat tiedon etsimisen. Siis pelkkä kotisivu tai yhdessä osoitteessa viestiminen (teollisuusyritykset!) on kuin se himmein tähti koko linnunradalla. Passiivinen, kuollut, lähes näkymätön. (Kuten huomaat hakemalla Turo Tailor, heidän sisällön tuottamisen puutteensa on korvautunut mm. omilla kirjoituksillani.) Jopa 90% liikenteestä tulee ”aiheiden perusteella” eikä vastausten perusteella. Mieti miten haet itse vastauksia? Et kirjoita Burana, vaan pääkipu. Siksi burana.fi on todella himmeä tapa viestiä. Buranan pitäisi omia ne aihealueet, joihin sen käyttö liittyy, ja se ei onnistu Orion domainin kautta.

2. Hyvä sisältö leviää.

Jos oma sivusto on ”piilossa”, voi tuottaa sisältöä. Villen osoite on Villetolvanen.com koska se on ennenkaikkea tapa lähestyä minua, tunnistaa minut kaikkien muiden villetolvasten joukosta, mutta löytääkseni ”kilpailuedun”, kasvustrategian tai modernin tavan markkinoida, olen tuottanut sisältöjä aiheesta. Käytän avainsanoja ja yritysesimerkkejä, jotka lisäävät kirjoitusten löydettävyyttä hakukoneissa.

3. Apuosoitteet toimivat.

Kun olet määritellyt mihin ongelmiin tarjoat ratkaisuja, tarvitset verkkodomaineja, jotka verkottavat sisältösi ja palvelusi ”yhteisöksi.” Hakukoneet muuttavat toimintatapojaan ja niitä on mahdoton manipuloida, mutta koko verkon idea on osoittaa mitkä asiat ovat hämähäkinseitin keskiössä. Eli kyllä www.markkinointistrategia.net nousee yhä hakujen etusivulle, aivan ilmaiseksi. Ilman mainoksia. Joku sanoo että ”mehän ostetaan näitä avainsanoja.” Mutta onhan siinä dramaattinen ero onko asia ostettuna mainoksena vai orgaanista näkyvyyttä, eli onko Google sitä mieltä että Kasvustrategia-asioissa tämä sivusto on se keskeisin. Tätä eroa ei pidä missään tapauksessa aliarvioida. Eikö juttu Kauppalehdessä tai Option kannessa ole aika paljon mainosta arvokkaampi? Niin on verkossakin.

4. Kampanjadomainit pitää kieltää lailla.

Erityisesti lääketeollisuudessa on muotia tehdä www.kunkenkäpuristaa.fi tyyppisiä mainosratkaisuja. Idiootit! Hyvä sisältö kätketään keksityn osoitteen taakse mikä ei indeksoidu, kukaan ei hoksaa hakea sitä, ja sitten yritetään vaatimattomalla tv-budjetilla opettaa kansalle uusia verkkopalveluosoite. Haaste on ihan sama kuin saada mikä tahansa uusi sana tunnetuksi. Lähes mahdotonta nykymaailmassa. Kampanjoinnin jälkeen asia ja osoite unohtuvat ja investoinnin voi vetää vessasta. Sama pätee myös Danoneen. Sata + miljoonaa tv-mainontaan eikä jälkeäkään verkossa? Valio pyyhkii mennen tullen ja palatessa. Katsokaapa Valion sisältöstrategiaa. Itse ainakin olen ihan sekaisin funktionaalisista elintarvikkeista ja niiden hyödyistä, mutta mitä apua puolen minuutin spotista on? TV alkaa olla aika raihnaista.

5. Tuota sisältöä.

Määrittele markkinointistrategiasi uudelleen ja priorisoi oma sisältö, omat kanavat ja ansaittu pr keskiöön. Kaikki brändit ovat medioita. Tästä olen puhunut 7 vuotta tuloksetta. Tarvitaan muitakin että saadaan kuoro aikaiseksi. Mitähän mediatoimistot suosittelevat? Onkohan suurin osa aivan pihalla? Ostetun median valta on heikkenemässä. Näkyvyys pitää rakentaa, ansaita ja onnistua voittamaan!

Ja huomio! Tuotetieto ei ole sisältöä. Oma kehu ei ole sisältöä. Tarvitaan jotain joka puhuttaa, kiinnostaa ja kestää vertailua. Tässäpä haaste meille kaikille. Tarvitaan aivan uudenlaista luovuutta miettiä miten teollisesta komponentista tai taajuusmuuttajasta saadaan kiinnostava. Valitse oikeat kumppanit. Vaadi enemmän itseltäsi, älä anna periksi. Perkele.

6. Ymmärrä toiminta eri tilanteissa.

Tämä on kaikkein vaikeinta. Miten sisältö toimii eri alustoilla? Miten sitä pitää muokata. Käytän Roomaa esimerkkinä. Ajatellaan että Rooma haluaa tehdä yrityksille kilpailustrategioita. Verkkosaitilta löytyy palvelukuvaus kilpailustrategia. Miksi kukaan etsisi konsulttia? Niitähän on langan päässä miljoonia. Tarvitaan jotain enemmän. Varataaan osoite www.kilpailustrategia.net, kirjoitetaan aiheesta jatkuvasti Taloussanomiin ja tähän palveluun. Nostetaan aihe keskusteluun foorumeilla, twiitataan uusista artikkeleista keskustelufoorumeissa. Rakennetaan hakusanakampanja jossa syntyy näkyvyyttä hakujen ”kilpailuetu”, ”kilpailukyky”, ”kasvu”, jne. ympärille. Ja mikä on viesti? Se on: ”Haluatko kasvaa, kehittyä tai rakentaa jotain uutta?” Voisi olla parempikin, mutta eihän kukaan ajattele tarvitsevansa kilpailustrategiaa, vaan uutta kasvua. Siksi mainoksen pitää puhutella tarvetta eikä ratkaisua!!! Tämä ajatteluputki on ehkä vaikein asia ymmärtää verkossa vaikuttamisessa ja vaatii itseltänikin äärimmäistä paneutumista. Rakennan aiheeseen jonkinlaisen työkalun, mietin miten tätä voi monistaa.

Olen tehnyt tälläisiä vaikutustrategioita lukuisia kertoja itselleni ja asiakkaille. Jostain syystä ajattelu ei tunnu leviävän, aina ollaan mainostoimiston luukulla miettimässä jotain kevyttä, irtonaista, epärelevanttia ja kallista. On korkea aika herätä uuteen aikaan ja haastaa itsensä digiaikaan. Olet nytkin koneella kuten minäkin. Mieti mitä kello on ja miten päädyit tilanteeseen. Onko koneen avaaminen jo selkeä rutiinisi, teetkö suurimman osan asoista koneellasi? Missä hemmetissä yrityksesi piilottelee?

Ville Tolvanen
Ville Tolvanen
ville.tolvanen@romeadvisors.com

Ville Tolvanen on mainetutkimuksen Suomen näkemyksellisin markkinoinnin asiantuntija (M&M), Tivi top100 IT-vaikuttaja ja Procomin selvityksen mainituin henkilöbrändi somessa (2016).