Asiantuntijasta vaikuttajaksi

Milloin sinussa syntyi ajatus, että olet asiantuntija?

Oivalsitko tietäväsi jostain asiasta enemmän kuin toiset vai inspiroiduitko intohimoisesti oppimaan ja selvittämään asiaa? Tekivätkö vuosien projektit ja urakat sinusta oman asiasi ekspertin? Muistatko milloin luulit, että asiasta vaikeneminen kuuluu asiaan?

Sukupolvemme suomalaiset saavat lähes kaiken valmiina. Ilmaisen koulutuksen, terveydenhoidon, hyvinvointiyhteiskunnan, infrastruktuurin ja niin edelleen. Koulutamme, kasvatamme ja harjoitamme huippuosaajia näkymättömiin tehtäviin. Vaikeneminen on kultaa vaikka asioista välittäminen ja niiden jakaminen olisi oman alansa timanttia.

Luovu häpeästä. Ryhdy jakamaan osaamistasi. Kerro ajatuksistasi, jaa tietoa toimialasta, ryhdy linkittämään ihmisiä, ideoita, asioita ja ajatuksia verkossa.

Ole oman osaamisesi majakka merellä harhaileville tovereillesi.

Ymmärräthän ettei sinun tarvitse mielipiteitäsi hävetä. Maailma on täynnä erilaisia näkemyksiä, jokaisella on oikeus omiinsa, mutta vain jakamalla ja antamalla tiedon levitä voimme päästä asioissa eteenpäin. Vaikka puhetta on paljon, sitä tarvitaan vieläkin enemmän. Mitä useampi kokki, sitä valtavampi soppa.

Yhdessä ryhmä asiantuntijoita on taatusti vahvempi kuin kenenkään julkaisu. Hädän hetkelläkin vahvistumme toimimaan yhteisvoimin. Mitäpä jos yhdessä ja erikseen ei olisikaan erikoishetkiä varten vaan arjen paras supervoima?

Verkko yhdistää tiedon, tekijät, tekemisen ja tulokset. Ei ole olemassa enää puhujia, kirjoittajia ja tekijöitä, vaan ihmisiä, jotka vaikuttavat älyverkoissa parempien tulosten saavuttamiseksi. Elämää on verkon ulkopuolellakin, valjasta nekin voimavarat erikoisosaamisesi kehittämiseen ja levittämiseen. Sanat ovat tekoja ja jokaisen on syytä ryhtyä sanoista tekoihin.

Altistumalla muiden ihmisten vaikutukselle, kritiikille ja passiivisuudelle huomaat voimistuvasi. Voimaannut kun huomaat vaikuttamisen edut ja avoimuuden häviävän pienet uhat. Ymmärrät kun ryhdyt tekemään ja huomaat, että pahinta mitä voi tapahtua on asioista vaikeneminen. Vaikeneminen ei ole vaihtoehto, koska silloin luovut sinulle annetusta oikeudesta käyttää valtaa. Vaikenemalla päätät antaa muiden vaikuttaa asioistasi.

Millainen asiantuntija tietää, mutta ei suostu tietoaan jakamaan?

MITÄ – Oivalla, että sinulla on sekä mahdollisuus että velvollisuus ryhtyä jakamaan tietojasi ja taitojasi. Muista, että ihmiset ovat kiinnostuneita persoonista ja ihmisistä ajatusten takana. Älä siis puhu pelkkää asiaa vaan vaikuta ihmisenä toisille ihmisille. Henkilönä ajatusten kanssa olet kiinnostavampi ja vahvempi.

KENELLE – Ei Rock-brändi voi fanejaan valita. Et kuitenkaan pysty päättämään kuinka moni tarinasi lukee, jakaa tai laittaa eteenpäin. Joudut altistumaan muiden vallankäytölle. Älä siis pohdi kohderyhmiä liikaa vaan anna ihmisten valita mistä vaikuttuvat. Voit ja pitääkin kohdistaa ja keskittyä, mutta oivalla, että ihmiset itse valitsevat ovatko kohderyhmääsi vai jonkun toisen.

MITEN – Älä ajattele, että joudut vielä viestimäänkin asiasta. Älä ajattele vaikuttamista taakkana vaan mahdollisuutena. Voit olla oman alasi merkittävin vaikuttaja asiassa. Alansa parhaille vaikuttajille löytyy aina töitä ja lisää korvausta suorituksista.

Rakenna viestiminen osaksi omaa prosessiasi. Tee siitä osa arkea.

Valitse itsellesi sopivimmat keinot. Video on nopea ja sen tekemiseen tottuu nopeasti. Kirjoittaminen on toisille helppoa ja muitakin kanavia on olemassa. Tee juuri luovien kommunikaatiokanavien yhdistelmästä itsellesi tavaramerkki. Jos maailma olisi vapaa, vuokraisin helikopterin kuvamaan kuinka piirtelen näitä mielipiteitäni eteläisen meren hiekalle. Olisi kivaa sekä tekijällä, välittäjällä että vastaanottajalla. Hiekalla tanssiva konsultti kertoo mitä nyt ja seuraavaksi.

Suomi tarvitsee tutkijat, tietäjät, osaajat ja asiantuntijat ulos siiloista. Kilpailukykymme vaatii avoimuutta kaikkeen tekemiseen ja keskusteluun. Monimutkaistuvat maailma kehittyy räjäyttämällä vapaana olevan tiedon ja jalostamalla sitä. Data on uusi öljy, sitä syntyy ja synnytetään jakamalla parempaa tietoa asioista. Data asuu liian usein asiantuntijoiden korvien välissä.

Ville Tolvanen
Ville Tolvanen
ville.tolvanen@romeadvisors.com

Ville Tolvanen on mainetutkimuksen Suomen näkemyksellisin markkinoinnin asiantuntija (M&M), Tivi top100 IT-vaikuttaja ja Procomin selvityksen mainituin henkilöbrändi somessa (2016).